Home Uw bezoek Kinderen Tijdelijke tentoonstelling Collectie Vrienden van De Roos Contact Vestingstad Geertruidenberg Geschiedenis

Ontdek de collectieCollectie overzicht
Mysterieuze schrifttekens gegraveerd in het zwaard
In bezit/bruikleen sinds: 11-11-2005

Het zwaard van Geertruidenberg

Op 15 augustus 2005 is tijdens een bodemonderzoek in de Koestraat in Geertruidenberg een in vijf delen gebroken zwaard gevonden. Het blijkt een zeer zeldzaam ijzeren zwaard te zijn met aan beide zijden ingelegde messing schrifttekens. 

Over de exacte leeftijd van het zwaard tasten de experts nog in het duister; de vondsten in de omgeving van het zwaard stammen - met een zekere speling - uit de 13e en 14e eeuw. Het zwaard is een tweesnedig slagzwaard dat, gestoken in de schede, aan de gordel op de linkerheup werd gedragen. Het feit dat het in de schede werd gevonden duidt erop dat het niet tijdens een gevecht of toernooi is verloren. Het gebeurt niet vaak dat middeleeuwse zwaarden worden gevonden; metaal was kostbaar en schaars. Een metalen voorwerp dat niet langer bruikbaar was, werd omgesmolten en hergebruikt.

Het mysterie

Waarom is het achtergelaten? Was er geen schildknaap die erop uitgestuurd kon worden om het te gaan zoeken?
Was het soms een ceremonieel zwaard, dat gedragen werd door een hoge geestelijke van adellijke afkomst?
Het zwaard is omhuld met vragen en mysteries. Het grootste mysterie is wel de betekenis van de ingelegde messing tekst aan twee kanten van het zwaard.

Eén woord, 'DIEU' (God), is goed te lezen; een aantal letters is te lezen, maar naar de betekenis daarvan kan men alleen raden terwijl de overige schrifttekens nog steeds een groot raadsel zijn.