De kerststal van papier, een wereld apart binnen de grafische kunst…

In de heel aparte wereld van de papieren kerststallen zijn er verschillende soorten waar te nemen; die komt u hier ook tegen.

De coulissekerststal: een kijkdoosachtig mini-theatertje, toneelachtig, bestaande uit een aantal rechthoekige kaders die achter elkaar zijn gezet. Doordat de opening van elk volgend kader steeds een stukje kleiner is, ontstaat een dieptewerking. De décor-opzetkerststal: in de vrije ruimte los geplaatste figuren op een voorvlak, met de stal en/of het landschap als achtergrond.

Een leporello of harmonica-boek: een uittrekbare zigzagconstructie. In de opera Don Giovanni van Mozart trekt de knecht van Don Juan, Leporello,  op een bepaald ogenblik een harmonicaboek open met daarin afbeeldingen van alle jonge dames die zijn meester heeft veroverd; vandaar die naam.

 


De pop-up-kerststal, die bij het openen van het boek er a.h.w. op een heel ingenieuze wijze uitklapt, en bij het sluiten ervan weer inklapt tot een plat vlak.Teksten: Harrie Schalken, grafisch museum ‘’In den groenen zonck’’, Wouw;